ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας, Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης

makrynikasΗ αποχή υπερίσχυσε στο δημοψήφισμα των Σκοπίων- το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς συμβουλευτικό.

▶️ Στόχος τώρα του Ζάεφ είναι η χειραγώγηση 11 βουλευτών της αντιπολίτευσης για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

?Η επιχείρηση εύρεσης του αναγκαίου αριθμού αποστατών βουλευτών από την αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια, άρχισε ώστε ο Ζόραν Ζάεφ να αποκτήσει την αναγκαία ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (80 στους 120) για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση.

☑️ Πάντως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα, οπότε και θα φανεί αν θα αρχίσει η σχετική διαδικασία ή θα προκηρυχθούν εκλογές για το τέλος Νοεμβρίου.

▶️ Η Δύση απέτυχε.....εξάντλησε όλα τα μέσα για να χειραγωγήσει τους Σλαβομακεδόνες ψηφοφόρους...

☑️ Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι ωμές και κραυγαλέες παρεμβάσεις της φέρνουν συνήθως το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με την έννοια ότι προκαλούν μια αρνητική παλινδρόμηση στο εκλογικό σώμα που τις υφίσταται.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά η αλαζονεία της δεν επιτρέπει στη Δύση να διδαχθεί από τα λάθη της.

?Μπορεί, λοιπόν, η Δύση να απέτυχε στο μεγάλο γήπεδο του εκλογικού σώματος, αλλά τώρα πλέον το παιχνίδι έχει μεταφερθεί στο μικρό γήπεδο του Κοινοβουλίου.

?Πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν πρώην υπουργοί και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι υπόδικοι και κάποιοι εξ αυτών έχουν καταδίκες.....

Σε αυτούς λοιπόν ασκούνται εκβιασμοί και δίνονται υποσχέσεις ότι θα απαλλαγούν και θα ανταμειφθούν αν υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση....

?Επίσης στους κόλπους του VMRO υπάρχει μια μειονοτική τάση η οποία υποστήριζε τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα....

☑️Είναι δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες Δυτικοί αξιωματούχοι δεν θα περιοριστούν στις δηλώσεις-προτροπές που έχουν ήδη κάνει.....

Θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να προκαλέσουν αποστασία στους κόλπους του VMRO. Το αν θα τα καταφέρουν μένει να αποδειχθεί....

Το διακύβευμα, άλλωστε, δεν είναι η διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου η περαιτέρω συρρίκνωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

▶️ Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ένταση.

Η κυρίαρχη πτέρυγα που επιδιώκει να «σκοτώσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψει αποστασίες βουλευτών, καλλιεργεί σχετικό κλίμα και ενεργοποιεί τον σκληρό πυρήνα της κομματικής βάσης.

Προς το παρόν, είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγή στα Σκόπια, ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία κάποιων βουλευτών του VMRO, αλλά αυτοί θα εκδηλωθούν μόνο αν τελικά συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός.

▶️ Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες....

Αν δεν προκύψει η ενισχυμένη πλειοψηφία των 80 εδρών, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές..... Για τον Ζάεφ είναι μονόδρομος από πολιτική άποψη, αλλά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα!!!

?Το μέτωπο του «Ναι» (βασικά η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και τα αλβανικά κόμματα) είναι απίθανο να εξασφαλίσει στη νέα Βουλή την ενισχυμένη πλειοψηφία των 80 εδρών.

Ως εκ τούτου, το αδιέξοδο θα αναπαραχθεί.....

?Εκτός κι αν επιβεβαιωθούν κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα Σκόπια ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα εκδηλωθεί διάσπαση του VMRO, η οποία θα επιτρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση.....

☑️ Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το ήδη υφιστάμενο κλίμα διχασμού θα παροξυνθεί οδηγώντας τη γειτονική χώρα σε πολλαπλή κρίση.....

▶️Στα Σκόπια υπάρχουν δύο τάσεις:

?Η μια οι Σλαβομακεδόνες που μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα και εμπνέονται από τον Μακεδονισμό....

?Και η άλλη , οι Αλβανοί, οι οποίοι κατά κανόνα εμπνέονται από τα δικά τους εθνικιστικά ιδεώδη και όχι από τον Μακεδονισμό.

Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων επανέρχονται στην επιφάνεια οι αποκλίνουσες εθνικές επιδιώξεις... γεγονός που ενδέχεται να τροφοδοτήσει μια αποσταθεροποιητική δυναμική....

▶️ Μέσα στο 2018, πάντως, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.

?Αν ο Ζάεφ και οι Δυτικοί -πριν ή μετά τις εκλογές- αποτύχουν να εξασφαλίσουν την αναγκαία για τη συνταγματική αναθεώρηση κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστεί νομικά νεκρή.....

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η Δύση να ασκήσει παρασκηνιακές πιέσεις με σκοπό να εγκαταλείψει το «erga omnes» η Ελληνική κυβέρνηση για την κρατική ονομασία, ώστε να επιχειρηθεί η επαναφορά της συμφωνίας χωρίς την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης.

☑️ Η αποδοχή μιας τέτοιας υποχώρησης από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.....

θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία....

Τέλος αν η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρωθεί στα Σκόπια, ο Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον χρόνο που θα στήσει κάλπες χωρίς να επηρεάζεται από το πρόβλημα που δημιουργεί η συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό.

☑️ Δεν θα ισχύσει το ίδιο αν τελικά ο Ζάεφ καταφέρει να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση το μπαλάκι θα έρθει στο ελληνικό γήπεδο επισπεύδοντας τις εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει το περιθώριο να καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι τον Μάρτιο.

Θα υποχρεωθεί να τη φέρει άμεσα, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει την προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας, εκτός κι αν βρεθούν πρόθυμοι από τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Για να φτάσει έως τον Μάιο, όπως είναι η προτίμηση του Μαξίμου, πρέπει η Ν.Δ. ή να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ή να καταθέσει αλλά να μη συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 βουλευτικές ψήφους.

 

Υ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστασία, έχει καταστεί πιο δυσχερής μετά την ανταπόκριση που βρήκε το μποϊκοτάζ, η οποία στο πολιτικό επίπεδο συσπειρώνει την παράταξη του VMRO.

Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

 vasilakosianouarios3.png

  karla teliko

giovani teliki

kafes2