vasilakos exapostaseos  bronx delivey2

    

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Ο εορτασμός για τα 200 έτη της Εθνικής Παλιγγενεσίας - ( Α μέρος ) ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


Του Δομήνικου Βερίλλη

Το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία  η Ελλάδα και ο Ελληνισμός γιορτάζουν  την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Για το λόγο αυτό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, υπάρχει κινητικότητα και σχετικός προγραμματισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Επιτροπής <<Ελλάδα 2021>> Γ. Αγγελοπούλου  για την καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων στη Θεσσαλία,  επισκέφθηκε τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα, όχι όμως και στην Καρδίτσα η οποία έχει καταντήσει σχεδόν ανύπαρκτη σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων στη Θεσσαλία.

 Σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίδα μας, για  την Καρδίτσα, είναι να κατατεθούν προτάσεις, πρώτα και κύρια από το  δήμο Καρδίτσας και  την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατόπιν  από τα πολιτικά πρόσωπα και άλλους φορείς του τόπου μας, οι οποίες  θα εγκριθούν και θα υλοποιηθούν.

karaiskakis

Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες, κατά την άποψή μου, πρέπει αφενός να είναι ρεαλιστικές, άμεσα υλοποιήσιμες και  ουσιαστικές  για να γίνουν έργα τα οποία θα μείνουν στην περιοχή μας και αφετέρου να αναφέρονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του τόπου μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να υπάρξουν ιδιαίτερες αναφορές και πρωτοβουλίες σε τομείς στους οποίους η περιοχή μας πρωταγωνίστησε και συγκεκριμένα:

1ον Στον Γεώργιο  Καραϊσκάκη

2ον Στη  συμβολή των Καρδιτσιωτών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες και

3ον Στα Άγραφα.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι ο ήρωας που έσωσε, με τους αγώνες και την ικανότητά του την Επανάσταση του 1821 και συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του ελληνικού κράτους στη νεότερη ιστορία.


1ον ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Για το λόγο αυτό επιβάλλεται στην πρωτεύουσα του νομού να πραγματοποιηθούν κάποιες τιμητικές εκδηλώσεις, ομιλίες και  διαλέξεις, σχετικά με και την προσωπικότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και γενικά για την Επανάσταση του 1821  και αυτό   πέραν των οποιονδήποτε εκδηλώσεων στη γενέτειρά του το Μαυρομμάτι .


2ον ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Θυμάμαι ότι το 2009, με πρωτοβουλία και συνεχείς προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ( πρόεδρος τότε ο κ. Κ. Νάσιος , αντιπρόεδρος ο σημερινός πρόεδρος κ. Δ. Γιώτης ) συντάχθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της σπηλιάς όπου γεννήθηκε ο ήρωας. Το γνωρίζω αυτό πολύ καλά γιατί από τη δική μου πλευρά , τότε, ως Δημάρχου Καρδίτσας, βοήθησα με κάθε τρόπο, όπως και πριν ως
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας (όταν, το 2003, συντάχθηκε η πρώτη μελέτη για την ανάπλαση ). Ενώ υπήρχε συνεχής συνεργασία για πολλά χρόνια και για άλλα θέματα.

Η μελέτη περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις σε χώρο κοντά στη σπηλιά χωρίς μεγάλες εκσκαφές και επιχώσεις, με υλικά που δεν θα προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο.  Όπως τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, την  κατασκευή αμφιθεάτρου με λυόμενα υλικά, ξύλινο αναψυκτήριο, την κατασκευή μονοπατιών και τοίχου αντιστήριξης καθώς και τη δημιουργία μικρής πλατείας. Σήμερα αυτή η μελέτη επικαιροποιείται, με την παρέμβαση του Δήμου Μουζακίου, αφού πρώτα την είχε αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ελπίζουμε όλοι μας σε θετικά αποτελέσματα και την πραγματοποίηση, τελικά, του έργου.


3ον ΒΕΛΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΦΙΠΠΟ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ

Με ιδιαίτερη προσοχή , σχετικές μελέτες και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορούσαν να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, το φωτισμό και  το βάθρο του ανδριάντα  που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας. Ιδιαίτερα να εξεταστεί αν στο βάθρο θα μπορούσε, ίσως,  να αναγραφούν κάποια
επιπλέον , εκτός από το όνομα, στοιχεία για τον ήρωα. Όπως για παράδειγμα <<Αρματωλός των Αγράφων – Αρχιστράτηγος των Ελλήνων- Άξιο τέκνο του Μαυρομματίου Καρδίτσας>>.


4ον ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας θα μπορούσε να ονομαστεί σε <<Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης>>. Όπως έγινε  και με το γνωστό σε όλους μας στάδιο του Νέου Φαλήρου - του Ολυμπιακού- γιατί εκεί σκοτώθηκε έφιππος ο Καραϊσκάκης . Ενώ το ίδιο όνομα έχει και η ποδοσφαιρική ομάδα της Άρτας, τόπο καταγωγής της μάνας του. Σημειώνω επίσης ότι κάτι ανάλογο έγινε στην Τρίπολη, γενέτειρα  του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με την
ονομασία του γηπέδου σε  << Γήπεδο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης >>

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->