lux1   karditsapress 4 vasilakos 01 

 ix6 pilatos orizontia .png

 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, ως μουσικοί, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις κι αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες.

Από τη μία, η πλειονότητα βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη ίσως φορά, ο αγώνας και η προσπάθεια μας, πίεσαν τόσο πολύ την κυβέρνηση και τα αιτήματα μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

  Η συλλογική συζήτηση και δράση, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να κατοχυρώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Όσο μεγαλώνει η δύναμη των καλλιτεχνικών σωματείων, τόσο δυναμώνει η φωνή των καλλιτεχνών.

  H λογική της Κυβέρνησης στο διάστημα της πανδημίας σχετικά με τους μουσικούς, ήταν η επιδότηση εργαζόμενων που εργάζονται σε συγκεκριμένο εργοδότη, με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αυτό το καθεστώς εργασίας δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο που εργάζεται ένα μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου. Γι’ αυτό το λόγο, ζητάμε διευρυμένα κριτήρια επιδότησης, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στις επιδοτήσεις.

  Διεκδικούμε την ενίσχυση του συνόλου των εργαζόμενων στον χώρο της τέχνης. Ακόμη, δεν έχει δοθεί το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών για Μάρτη-Απρίλη , αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτό το μήνα, μέσα στο Πάσχα. Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό, έρχεται άλλο ένα χτύπημα για τους μουσικούς. Ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες από την Κυβέρνηση πως η εστίαση θα ανοίξει την Δευτέρα 3 Μαΐου και αρκετοί συνάδελφοι είχαν κλείσει κάποιες πρώτες εμφανίσεις σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης, ξαφνικά την Τετάρτη 28/4, αποκλείεται η ζωντανή μουσική (…μέχρι και η αναπαραγωγή μουσικής!!). Η ανακοίνωση αυτή είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο μας ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερή θέση περισσότερο από έναν χρόνο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  1. Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην επιδότηση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
  2. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων.
  3. Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να κρατήσουν σε αναστολή το προσωπικό της επιχείρησης που δε θα εργαστεί.
  4. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης.
  5. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
  6. Να επιδοτηθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης) και εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ, κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.
  7. Να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ωδεία, σχολές θεάτρου, χορού, εικαστικά εργαστήρια με υγειονομικά πρωτόκολλα.
  8. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  9. Επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
  10. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητας της. Δεν θα επιτρέψουμε το ρολόι της κοινωνίας μας να γυρίσει ένα αιώνα πίσω!

Για όλα τα παραπάνω έγιναν συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Προκύπτουν καθημερινά και άλλα ζητήματα συναδέλφων που χρειάζεται να επεξεργαστούμε για όλες τις ειδικότητες της τέχνης.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ :

Ø  Ο σταθμός της Πρωτομαγιάς:

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή των συναδέλφων μουσικών, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα πραγματοποιηθούν αύριο 6 Μάη από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη την Ελλάδα.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Συμμετέχουμε με την φωνή μας, τα τραγούδια μας, τα μουσικά μας όργανα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

* Στις συλλογικές δράσεις συμμετέχουν μουσικοί από όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος)

e-max.it: your social media marketing partner

ix7

mbgif2

  joinbanner2

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->