vasilakos sept2020  anakoinosi apozimioseis3

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Στα αζήτητα ή στην προκειμένη περίπτωση στον… πάγκο παραμένει εδώ και 12 (!!!) χρόνια δωρεά ύψους 92.000 ευρώ για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο γήπεδο του Εθνικού Καρδίτσας, στην περιοχή του Νοσοκομείου.


Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, από την αρχική δωρεά της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ύψους 100.000 ευρώ στο Δήμο Καρδίτσας, μετά από παρέμβαση του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα, απορροφήθηκαν κάτι λιγότερα από 8.000 ευρώ. Από τον μακαρίτη Χρήστο Τέγο που έστειλε το σχετικό αίτημα, άλλαξαν τέσσερις Δήμαρχοι για να φτάσουμε σήμερα στον Βασίλη Τσιάκο ο οποίος θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη δωρεά προχωρώντας σε δημιουργία  και βετλτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων
Το θέμα αναφέρθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι επανήλθε στο προσκήνιο μια περίπου ξεχασμένη ιστορία.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Κόντος που προφανώς δεν είχε γνώση του ζητήματος εξανέστη ζητώντας να πληροφορηθεί για το θέμα. Την ιστορία εξιστόρισε σε γενικές γραμμές ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου

 

Πώς ξεκίνησε η ιστορία

Ο Δήμος Καρδίτσας στις 28-12-2006 με έγγραφο αίτημα του τότε Δημάρχου Καρδίτσας Τέγου Χρήστου γνωστοποίησε την αναγκαιότητα βελτίωσης των υπαρχόντων ελλιπών αθλητικών εγκαταστάσεων προς το Υπουργείο με παρεμβάσεις συνολικού ύψους περίπου 220.000 ευρώ, ζητώντας τη χρηματοδότησή τους. Συγκεκριμένα ζητούνταν με το αίτημα
1. Κατασκευή περίφραξης, 2. Προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενης μεταλλικής κερκίδας χωρητικότητας 500 θεατών, 3.Κατασκευή κτιρίου για αποδυτήρια, ιατρείο και wc, 4. Ενίσχυση του υφιστάμενου φωτισμού και 5. Έργα υποδομής (βελτίωση αρδευτικού συστήματος, κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, κατασκευή δικτύου υδροδότησης).
Στη συνέχεια η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., με επιστολή της, γνωρίζει στο Δήμο Καρδίτσας, ότι αποφάσισε να χορηγήσει στο Δήμο το ποσό των 100.000 € σε δύο δόσεις για εκτέλεση των αναγκαίων έργων βελτίωσης των εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου του Π.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Στη συνέχεια, ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή δωρεάς του ποσού των 100.000 ευρώ από την Δωρήτρια Εταιρία με σκοπό την εκτέλεση αναγκαίων έργων και με απόφασή του (2008), το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της χρήσης γης για εγκατάσταση κερκίδων και αποδυτηρίων, σε περιοχή μη εγκεκριμένης ΖΟΕ, λαμβάνοντας υπόψιν την θετική εισήγηση της αρμόδιας μηχανικού του τμήματος σχεδίου πόλης καθώς και την από 29-5-2008 θετική εισήγηση της επιτροπής σχεδίου πόλης, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της εγκατάστασης κερκίδων και αποδυτηρίων στο προαναφερθέν ποδοσφαιρικό γήπεδο του εν λόγω σωματείου.
Ακολούθως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από αίτηση του Π.Σ.ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για παραχώρηση χρήσης για την απαιτούμενη έκταση στην περιοχή Νοσοκομείου για την κατασκευή κερκίδας, ο Δήμος Καρδίτσας παρεχώρησε και άλλη δημοτική έκταση εμβαδού 24.683,66 τ.μ. η οποία αποτελεί τμήμα συνολικής έκτασης 40.591,66 τ.μ. για χρονική περίοδο δέκα (10) ετών για την κατασκευή κερκίδων και αποδυτηρίων. Περαιτέρω, με την αρίθμ.216/22-4-2013 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ανακάλεσε την υπ’αρίθμ.19/21-2-2013 όμοια, (στην ουσία όμως τροποποίησε μερικώς) προβαίνοντας εκ νέου στην παραχώρηση της ανωτέρω περιγραφομένης δημοτικής έκτασης των 24.683,66 τ.μ. για την ίδια χρονική περίοδο των δέκα (10) ετών χωρίς όμως στην νέα αυτή απόφασή του να αναφέρεται ο σκοπός για τον οποίο δίδεται η παραχώρηση χρήσης γης όπως αναφερόταν στην ανακληθείσα αριθμ. 19/2016 όμοια δηλ. ¨για την κατασκευή κερκίδων και αποδυτηρίων¨.
Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι ο νόμος δεν επέτρεπε την κατασκευή κερκίδων. Οπότε τα χρήματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Εδώ φυσικά προκύπτει ένα καλό ερώτημα για το πώς διαφοροποιήθηκε η άποψη της υπηρεσίας.
Το 2017 (επί Αλεξάκου πλέον) το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραλαβή μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου «Βελτίωση εγκαταστάσεων στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου περιοχής νοσοκομείου Καρδίτσας», το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου 7x7, προϋπολογισμού 90.000 € με πίστωση που προέρχεται από δωρεά της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Ακολουθεί όμως προσφυγή του κ. Ηλία Χατζή κατά της απόφασης η οποία γίνεται δεκτή με την αιτιολογία ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την εκτέλεση έργου (κατασκευή γηπέδου 7x7) διάφορου από τα αρχικώς καθοριζόμενα, όπως αυτά περιγράφονται και η εκτέλεση των οποίων αποτελεί τον αρχικό σκοπό της δωρεάς της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Επομένως, με την προσβαλλόμενη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας αποφασίζει κατ’ ουσία την αλλαγή του αρχικού σκοπού δωρεάς, χωρίς να προκύπτει ότι υφίσταται η συναίνεση του δωρητή (κατά τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 109 παρ.1) και χωρίς να υφίσταται στο σώμα αυτής οποιαδήποτε αιτιολογία για τη μεταβολή αυτή.»
Συνοψίζουμε…Όλα αυτά τα χρόνια από τη δωρεά των 100.000 ευρώ διατέθηκαν λιγότερα από 8.000 μόνο για έργα άρδευσης, επί Δημαρχίας Βερίλλη. Επί Διοίκησης Παπαλού δόθηκε επιπλέον χώρος και επί Διοίκησης Αλεξάκου επιχειρήθηκε στροφή σε γηπεδικές εγκαταστάσεις και όχι κερκίδα ή αποδυτήρια.
Φτάνουμε λοιπόν στα 12 χρόνια και τα χρήματα της δωρεάς απλά βρίσκονται δεσμευμένα σε ένα λογαριασμό.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->