bronx delivey2 karditsapress400x300 Αντίγραφο

 vasilakos anoigoume  xiroskarpos2

 

 

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων, που θα επεκταθεί τον Αύγουστο

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο -, ξυπνώντας τον εφιάλτη που ήδη βιώνουν άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».

  

Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».

Ανησυχία

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι εξαιτίας της αύξησης των «ορφανών» – δηλαδή με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης – κρουσμάτων, με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια ποσότητα που αντανακλά το μέγεθος της επιδημίας». 

Αλλωστε μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 31 ακόμα κρούσματα, εκ των οποίων τα επτά είναι εισαγόμενα. Ανησυχία δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός εισέβαλε σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική, με μια 15χρονη κοπέλα να διακομίζεται στο Νοσοκομεία Βέροιας έπειτα από αδιαθεσία για την οποία ευθύνεται – όπως έδειξε το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε – η λοίμωξη COVID-19.

Υπό τις εξελίξεις αυτές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προέβη στην απαραίτητη ιχνηλάτηση με έμφαση στις στενές επαφές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέστησε στους γονείς να απευθυνθούν στον προσωπικό γιατρό τους για την εξέταση των παιδιών τους.

Επιπροσθέτως αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή διαπιστώθηκαν συνολικά 132 νέες περιπτώσεις, ενώ μέρα με τη μέρα μειώνεται ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων και αυξάνεται ο αριθμός των «εγχώριων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->