bronx delivey2 levelgif

   vasilakos anoigoume xiroskarpos2

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ
Typography

Αρχίζει την Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Καρδίτσα η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Ξεκινά την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 8:00 το βράδυ στην Καρδίτσα, η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων πεντακοσίων (5.500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 .

xorodies 1

xorodies 2

Η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ του «HOTEL KIERION» της Καρδίτσας (28/3-1/4/2019) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (2-13/4/2019), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συνέντευξη τύπου
Στο πλαίσιο της έναρξης της 11ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Αρχικά ο καλλιτεχνικός ο διευθυντής και Μαέστρος κ. Νίκος Ευθυμιάδης σημείωσε:


Αρχίζει ένα τεράστιο Φεστιβάλ στην Καρδίτσα, που μετά από πολλά χρόνια το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ε.Ο.Τ. το θέτουν υπό την αιγίδα τους, διαισθανόμενοι την τεράστια προβολή και το μεγάλο, τουριστικό ρεύμα που δημιουργείται.
Για κάθε ένα μικρό Εκτελεστή-Χορωδό να υπολογίζουμε άλλα τρία-τέσσερα άτομα που έρχονται μαζί για να τον χειροκροτήσουν και να τον καμαρώσουν.
Χορωδίες, ορχήστρες, σολίστ, Μαέστροι, Καθηγητές Μουσικών Πανεπιστημίων έρχονται στην Καρδίτσα από Ρωσία, Ιταλία, Σερβία και φυσικά από την Ελλάδα για να υλοποιήσουν την 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Καρδίτσα και Μουζάκι είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλλει στην επιτυχία και την καθιέρωση του θεσμού αλλά πάνω από όλους την τοπική Εκκλησία.
Η τοπική Εκκλησία στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και μας στήριξε με πολλή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.
Μεταπολεμικά, όλοι οι Μητροπολίτες στάθηκαν δίπλα στον θεσμό και τον αγκάλιασαν, στηρίζοντας πάντα τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες της οικογένειας Ευθυμιάδη στην πόλη και το νομό Καρδίτσας.
Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη και μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου(1935-2018) που θα ερμηνεύσουν οι Χορωδίες στο τέλος της κάθε βραδιάς με χορωδιακά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν τα απογεύματα υπό την διεύθυνση των διακεκριμένων μαέστρων-μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής-Κριτικής Επιτροπής.
Για μια ακόμα χρονιά η πόλη και ο νομός Καρδίτσας θα πλημμυρίσουν από χιλιάδες παιδιά, δίνοντας μια μεγάλη οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις του νομού.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος σημηείωσε:

Για 11η συνεχόμενη χρονιά οργανώνεται στην Καρδίτσα η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην χώρα μας, καθώς χιλιάδες είναι οι μαθητές που συμμετέχουν ως μέλη των χορωδιών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.
Είμαστε περήφανοι που πραγματοποιείται μια τόσο ποιοτική και συγχρόνως μαζική εκδήλωση στον τόπο μας. Και είμαστε ακόμη πιο περήφανοι γιατί αυτή η εκδήλωση αφορά τα νέα παιδιά τα οποία αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας. Πιστεύουμε ότι τα μέλη των χορωδιών αλλά και όσοι τους συνοδεύουν στην εδώ παραμονή τους, θα απολαύσουν τη συμμετοχή και συγχρόνως γνωρίζοντας καλύτερα την Καρδίτσα, θα φύγουν από την περιοχή μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές που κάθε χρόνο πετυχαίνουν να αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την εκδήλωση. Είναι βέβαιο ότι καταβάλλουν σκληρή και συστηματική προσπάθεια για να πετύχουν τόσο καλά αποτελέσματα.
Ως Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζουμε τόσο τη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών όσο και όλες τις αντίστοιχες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον τόπο μας. Εξάλλου πιστεύουμε ότι μέσα από τον πολιτισμό οι άνθρωποι μπορούν να βρουν απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην διοργάνωση και ελπίζουμε οι επισκέπτες μας να απολαύσουν τη διαμονή τους στον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος μίλησε για έναν πολύ σημαντικό θεσμό που δεν αγγίζει μόνο τα όρια του νομού μας αλλά ξεπερνά κι αυτά της χώρας. Σημείωσε παράλληλα ότι δεν προκειται μόνο για ένα μουσικό θεσμό αλλά για ένα θεσμό που βοηθά στην τουριστική προβολή της περιοχής μας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μετά το Φστιβάλ θεάτρου ακολουθεί μια ακόμη εξαιρετική και πολύ σημαντική διοργάνωση που έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση αλλά και τον τουρισμό. Συμπήρωσε ότι το Μουζάκι έχει περίοπτη θέση στην εκδήλωση γεγονός που κάνει περήφανη την περιοχή. Αναλυτικά είπε:

Μία πολύ σημαντική Πολιτιστική και Εκπαιδευτική διοργάνωση ξεκινάει αύριο το απόγευμα στην πόλη μας και θα ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου, η οποία αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος!
Πρόκειται για τη Διεθνή Συνάντησή τους που πραγματοποιείται για 11η χρονιά στην Καρδίτσα, με μέριμνα του μαέστρου και καθηγητή μουσικής κ. Νίκου Ευθυμιάδη.
Από μια τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν βέβαια η ΠΕΔ Θεσσαλίας, ούτε και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι αποδεικνύουν κάθε χρόνο έμπρακτα την υποστήριξή τους!
Κι’ έτσι πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται, αφού οι εν λόγω εκδηλώσεις αποδεδειγμένα προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας που έχουν ανάγκη να γνωρίσουν όχι μόνο τις διαδεδομένες, αλλά και τις πολλές άγνωστες καλλιτεχνικές πτυχές του.
Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών δεν είναι απλά μια μουσική διοργάνωση, αλλά ένα ανοιχτό σχολείο καλλιτεχνικής αγωγής για όλους τους μαθητές που συμμετέχουν, για τους εκπαιδευτικούς, για τους γονείς, για τους πολίτες που παρακολουθούν με θέρμη την εξέλιξή της.
Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης της ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται από τους καθηγητές του είδους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομού Καρδίτσας, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και σε ξένες χώρες από τις οποίες ταξιδεύουν στην περιοχή μας αξιόλογα Χορωδιακά σχήματα.
Ως Πρόεδρος της συνδιοργανώτριας ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, θέλω να συγχαρώ τον εμπνευστή και κεντρικό συντονιστή αυτής της μοναδικής προσπάθειας διάδοσης της μουσικής παιδείας στην κοινωνία μας.
Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας αντέχει στον χρόνο, κι’ αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της στο Νομό και στη χώρα μας.


Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη τόνισε ότι αποτελεί ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός. Υπογράμμισε ότι η γλώσσα της μουσικής είναι πανανθρώπινη γλώσσα που μεταδίδει έντονα συναισθήματα.


Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κ. Βασιλείου έκανε λόγο για τεράστια πολιτιστική συνάντηση στην Καρδίτσα ενώ στάθηκε και ο ίδιος στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θα φιλοξενήσει η περιοχή.

Τέλος, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκαπίδευσης ν. Καρδίτσας κ. Μιχάλης Παπανούσκας συνεχάρη το μαέστρο Νίκο Ευθυμιάδη για την διοργάνωση και τη διάδοση του θεσμού που έχει σημείο αναφοράς τους μαθητές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko που θα ερμηνεύσει άριες από όπερες. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος και μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, Leonardo Quadrini.
Επίσης, στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέας, ποιήτριας και δοκιμιογράφου Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο της ‘’Το ψηφιδωτό της νύχτας’’. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος θα απαγγείλει και ποιήματα. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχουν οι φιλόλογοι Μαρία Τσιτσιμπίκου-Μπαρούτα και Νότα Σκουρτανιώτη. Επίσης την εκδήλωση θα πλαισιώσουν σπουδαστές του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης. Συγκεκριμένα, οι Αλέξανδρος Ευθυμιάδης και Νταϊάνα Λέμα θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το παραμύθι ‘’Πρασινοσκουφίτσα’’ της Ιουλίτας Ηλιοπούλου σε μουσική Γεώργιου Κουρουπού. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Γιούλη Αγιώτη.
Ακόμη, η πολυβραβευμένη, νέα, Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

 

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς του εξωτερικού.

 

 

Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko,η νέα, πολυβραβευμένη και διακεκριμένη Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio και πολλοί άλλοι θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τους μαθητές - Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΗΜΕΡΑΣ:
1η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 28/3/2019-ΩΡΑ 8:00μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ” του HOTEL ‘’KIERION’’
Χαιρετισμοί-Επίσημη Έναρξη
1. Χορωδία 10ου Γυμνασίου Βόλου και Γυμνασίου Ιωλκού, υπό τη διεύθυνση της Αικατερίνης Αποστολοπούλου
2.Χορωδία 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών και μελών Χορωδίας Γυμνασίου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καρασαββίδη
3. Χορωδία 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση της Ντίνας Εγγλέζου
4.Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κοινό Έργο: «ΣΤ’ΑΛΟΓΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου (1935-2018)
Διευθύνει η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία), και διακεκριμένη μαέστρος Suzana Kostic.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
1)Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας μαζί με την σερβική Χορωδία του Nis Children Choir Magical Note of Nis και συναυλία από κοινού στο αμφιθέατρο του σχολείου.
2)Επίσκεψη της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στο 3ο Λύκειο Καρδίτσας και συζήτηση με τους μαθητές για τον Οδυσσέα Ελύτη και το έργο του.
Για την 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->