vasilakos sept2020 anakoinosi apozimioseis3

    bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Typography

Γλυπτά της φύσης, που κρύβουν μέσα τους λαχταριστή σάρκα και την ακαταμάχητη ιωδιούχα γεύση της θάλασσας…Τα τρώτε;

Μύδια

ostraka mudia
Είναι τα όστρακα που κυκλοφορούν περισσότερο στην αγορά, μια και υπάρχουν εξαιρετικές καλλιέργειες. Τα καλύτερα ελληνικά βρίσκονται στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους: αχνιστά, τηγανητά, μαγειρευτά, σουβλάκι. Ταιριάζουν με κόκκινες και λευκές σάλτσες, με ζυμαρικά και ρύζι, με τυριά και κρέμες. Θέλουν ελάχιστο ψήσιμο αλλιώς σκληραίνουν.

 

Στρείδια

ostraka streidia
Θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα όστρακα και η τιμή καθορίζεται από την προέλευση. Ανοίγονται όσο είναι ζωντανά και τρώγονται ωμά, με λεμονάκι.

 

Χτένια

ostraka xtenia
Νόστιμα, αφράτα και ευέλικτα στη μαγειρική, τα χτένια δεν τρώγονται ωμά αλλά μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους, από τηγάνι μέχρι κάρβουνα. Πιο διάσημα, τα μεγάλα coquille Saint-Jacques.

 

Καλόγνωμες

ostraka kalognwmes
Η σάρκα τους μοιάζει με ζελέ και θέλει ελάχιστο πραγματικά ψήσιμο. Είναι λίγο πικρές και έχουν πολύ ιώδιο.

 

Γυαλιστερές

ostraka gualisteres
Οι γυαλιστερές τρώγονται ωμές αλλά και περασμένες από καρβουνάκι για ελάχιστο χρόνο, με μπόλικο λεμονάκι.


Κυδώνια

ostraka kudwnia
Αν και τρώγονται ωμά, τους πάει απίστευτα ο συνδυασμός βούτυρο, σκόρδο, λεμόνι, μαϊντανός! Αλλιώς, μόνο το λεμόνι είναι αρκετό.

 

Αχιβάδες – αχιβαδάκια

ostraka axivades
Γλυκιά, ήπια γεύση σε σχέση με άλλα θαλασσινά που πικρίζουν από το ιώδιο. Ιδανικές για άχνισμα και για μακαρονάδες ή πιλάφια.

 

Χάβαρα ή καποσάντες

ostraka xavara
Θα τα βρείτε κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σε Αιτωλικό, Μεσολόγγι και Αμβρακικό. Θυμίζουν κυδώνια, αλλά στην πιο λιμνοθαλάσσια μορφή τους, και είναι εξαιρετικά για ζυμαρικά και ριζότο.

 

Πεταλίδες

ostraka petalides
Η ταπεινή πεταλίδα κυκλοφορεί στα βράχια όλης της Ελλάδας και μετά την απαραίτητη προετοιμασία -άχνισμα- δίνει πεντανόστιμα πιλάφια, όπως έκαναν και κάνουν παραδοσιακά στα νησιά.

 

Φούσκες

ostraka fouskes
Οι θηλυκές κίτρινες τρώγονται ωμές, αλλά η αρσενική, που είναι όλη κόκκινη μέσα, θέλει λίγο ψήσιμο. Οι φούσκες πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, γιατί μπορεί να σε “μεθύσουν” από το ιώδ

 

Πορφύρες ή στρόμπια

ostraka porfyres
Είτε ψητές στα κάρβουνα είτε σε θράκα με λίγο αλάτι, τρώγονται σαν τα σαλιγκάρια. Εναλλακτικά, θέλουν βράσιμο για 20 λεπτά, μέχρι να βγαίνουν με το πιρούνι. Τρώγονται μόνο με λάδι, ξίδι, ρίγανη και αλάτι.

 

Πετροσωλήνες

ostraka petroswlines
Η αλιεία τους απαγορεύεται καθώς είναι καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά και επειδή το όστρακο χρειάζεται δεκαετίες για να φτάσει σε μέγεθος κατανάλωσης. Τρώγονται αχνιστοί ή σαγανάκι.

 

Πίνες

ostraka pines
Τα μεγαλύτερα όστρακα του βυθού, πρέπει να τις ανοίξεις και να βγάλεις το μικρό καρβουνάκι από μέσα. Τις πλένεις καλά και τις ψήνεις μέσα στο κέλυφος με λάδι και λεμόνι. Εκλεκτός μεζές είναι ολόκληρη η ψίχα τους τηγανισμένη με αβγά σε ομελέτα.
Extra tip: Όταν πιάσεις και ανοίξεις μια πίνα θα βρεις μέσα τουλάχιστον ένα καβουράκι, γιατί οι πίνες και τα καβούρια είναι φίλοι! Όταν υπάρξει κίνδυνος το καβούρι ειδοποιεί την πίνα και αυτή κλείνει, εγκλωβίζοντας μέσα το καβουράκι, κι έτσι αλληλοπροστατεύονται.

 

Συμβουλές αγοράς
* Πρέπει πάντα να είναι ζωντανά, για να είμαστε κι εμείς ασφαλείς…
* Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά.
* Τα όστρακα πρέπει να έχουν μια ευχάριστη θαλασσινή μυρωδιά. Αν κάποιο μας μυρίσει άσχημα, το πετάμε.
* Τα κελύφη στα φρέσκα όστρακα πρέπει να έχουν υγρασία και γυαλάδα, ενώ στα μπαγιάτικα είναι ξερά, θαμπά και γλοιώδη.
* Αγοράζουμε οστρακοειδή που φέρουν υγειονομικό σήμα με την ειδική σήμανση του Κέντρου Αποστολής, όπως προβλέπεται από το νόμο. Δεν αγοράζουμε χύμα και αμφιβόλου προελεύσεως όστρακα από πλανόδιους.

 

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->