vasilakos exapostaseos  bronx delivey2

     

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι περισσότερες χώρες έχουν επιβάλει κάποιου είδους απαγόρευση κυκλοφορίας με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι είναι αδύνατο να μείνουν στο σπίτι, αφού δεν τους το επιτρέπει το επάγγελμά τους. Επιπλέον ακόμα και εκείνοι που μένουν μέσα χρειάζεται να μετακινηθούν για είδη πρώτης ανάγκης και άλλες ανάγκες, ανάλογα και με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το εκάστοτε κράτος.

Έτσι, ένα από τα βασικά θέματα που έχει αναχθεί τις τελευταίες ημέρες και απασχολεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο είναι η χρήση των προστατευτικών μασκών από όσου δεν είναι φορείς του ιού.

Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Το θέμα επανέφερε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωσή του.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα δυο πράγματα» είπε ο κ. Τσίοδρας αναφορικά με τη χρήση των μασκών. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι τα φροντίζουν θα πρέπει να φορούν μάσκες» τόνισε.

«Ωστόσο παρατηρώ ότι υπάρχει μια διχογνωμία» συμπλήρωσε και εξήγησε: «πολλοί επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκες».

«Πολλές χώρες στην Ασία ενθαρρύνουν τις μάσκες για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού ακόμα και σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα και κάποιες άλλες χώρες μιλούν για αυτές τις στρατηγικές» εξήγησε.

«Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και ερωτηματικών» συμπέρανε ο κ. Τσιόδρας για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «είμαστε θιασώτες της αλήθειας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε 100%».

Ωστόσο, όπως εξήγησε το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στους γιατρούς και σε όσους περιποιούνται ασθενείς με κοροναϊό.

Παράλληλα, εξήγησε πως εάν όλοι μας τηρούσαμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις, δηλαδή τα 2 μέτρα ανάμεσά μας, δεν θα υπήρχε λόγος να χρησιμοποιούμε τις μάσκες.

Πάντως, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του για αυτό το θέμα είπε πως «επικοινώνησα με το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τους ζήτησα να τοποθετηθούν».

«Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» κατέληξε.

Έχουν δίκιο οι Ασιάτες, αναρωτιέται το CNN

cnn maskes

Νωρίτερα, το CNN με δημοσίευμά του είναι αναρωτηθεί εάν τελικά οι Ασιάτες έχουν δίκιο που προτρέπουν σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα, ενώ το δημοσίευμα τόνιζε πως το παράδειγμα αυτό αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος ενώ στα τέλη Φεβρουαρίο ερωτηθείς για το αν οι μάσκες βοηθούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού είχε απαντήσει αρνητικά, αυτή την εβδομάδα σε νέες του δηλώσεις τόνισε πως το θέμα επανεξετάζεται.

Παράλληλα, παρέθετε διευκρινίσεις ενός ειδικού στη μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος ξεκαθάριζε πως οι μάκσες βοηθούν.

«Παρά τα όσα ακούγονται ότι οι μάσκες προσώπου δεν λειτουργούν πιθανότατα δεν έχετε δει κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει» αναφέρει.

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις για το ακριβώς αντίθετο: οι μάσκες συμβάλλουν στην πρόληψη ιογενών λοιμώξεων όπως η πανδημία που βιώνουμε σήμερα» εξηγεί.

Μάλιστα, παραθέτει και μια μελέτη του 2003 σχετικά με τη μετάδοση της επιδημίας του SARS στο Πεκίνο, σύμφωνα με την οποία «η χρήση μάσκας από το κοινό οδηγεί σε μείωση κατά 70% του κινδύνου να νοσήσει κάποιος με SARS».

Σημειώνεται πως ο SARS, όπως ο Covid-19, είναι αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από την ίδια οικογένεια ιών που ονομάζεται κοροναϊός.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με Covid-19 ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά» δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του οργανισμού, στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Υπάρχει επίσης το θέμα πως έχουμε μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Ράιαν σχετικά με τις μάσκες και άλλα είδη ιατρικού υλικού.

«Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι που κινδυνεύουν από αυτόν τον ιό είναι οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι εκτίθενται στον ιό κάθε δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας. Η σκέψη ότι δεν έχουν μάσκες είναι τρομακτική».

Από την πλευρά της, η Μαρία βαν Κερχόφε, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στον ΠΟΥ, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να τίθεται προτεραιότητα στη χρήση μασκών γι’ αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο, που είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία.

«Στην κοινωνία δεν συστήνουμε να φοριούνται μάσκες εκτός και αν νοσείτε και ως μέσο αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης αν είστε άρρωστοι» πρόσθεσε η βαν Κερχόφε. «Οι μάσκες που συστήνουμε είναι για ανθρώπους που είναι στο σπίτι, οι οποίοι είναι άρρωστοι, και για όσους φροντίζουν αυτούς που είναι στο σπίτι και άρρωστοι».

Αθ. Εξαδάκτυλος: Λύνει όλες τις απορίες για τις μάσκες για τον κοροναϊό

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και, μέσω του MEGA, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, η μάσκα για κάποιον που είναι υγιής και τηρεί τις αποστάσεις δεν είναι απαραίτητη. Για κάποιον όμως που είναι ασθενής ή μπορεί να είναι ασθενής, είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύει όσους είναι κοντά του.

Επιπλέον, για όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο- για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ- είναι καλό να φορούν μάσκα για να προστατεύονται οι ίδιοι.

«Οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι πολίτες είναι οι απλές, και όχι εκείνες με το φιλτράκι. Αυτές με το φιλτράκι είναι επικίνδυνες, διότι αν κάποιος έχει κορωνοϊό «ψεκάζει» τον ιό στους γύρω του» υπογραμμίζει.

Επιπλέον είπε πως «για τις απλές μάσκες, οι πολίτες μπορούν να τις αφήνουν στον ήλιο ή να τις σιδερώνουν για να τις κρατήσουν περισσότερο από μία φορά».

Τέλος, για τις υφασμάτινες μάσκες τόνισε πως είναι καλύτερες από το τίποτα για απλή χρήση, ωστόσο όταν για παράδειγμα βγούμε από το σπίτι μας, αρκεί να τηρούμε αποστάσεις.

πηγη: in.gr

 

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->