ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Στο πλευρό τον αγροτών για ακόμη μία φορά, η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία προέβη σε τρεις ταυτόχρονες παρεμβάσεις, ζητώντας την κατάργηση ή αναστολή επιβολής του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ.


Αφενός κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας το αδιέξοδο που δημιουργείται στον αγροτικό κόσμο του Νομού μας, που καλείται σε αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο να καταβάλει 650€ τέλους επιτηδεύματος.
Ταυτόχρονα είχε συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Υπουργού, ζητώντας να μην επιβαρυνθεί αυτή την κρίσιμη στιγμή της επανεκκίνησης της εθνικής μας οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας που εξάλλου αποτελεί την ραχοκοκαλιά για πολλούς οικονομικούς κλάδους και τομείς της ελληνικής περιφέρειας, όπως η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά.
Αφετέρου, η κ. Σκόνδρα έθεσε το ζήτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και αφού τον ενημέρωσε, ζήτησε τη στήριξη και παρέμβασή του ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα ανώδυνα για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Σκόνδρα αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησής μας αποτελεί η έμπρακτη στήριξη του πρωτογενή τομέα της χώρας, που με τη σειρά του, τροφοδοτεί και δημιουργεί κύκλο εργασιών στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της εθνικής μας οικονομίας και από τον οποίο προκύπτει αξιοσέβαστο ποσοστό εσόδων επί του ΑΕΠ. Με αφορμή τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, η πολιτεία ανέλαβε από την πρώτη στιγμή αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και μέτρα ανακούφισης και επανεκκίνησης όλων των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Μεταξύ των άλλων, προχώρησε άμεσα στην αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών - ατομικών και επιχειρηματικών - για όλο το διάστημα της κρίσης, στην αναστολή καταβολής προκαταβολής φόρου, σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και σε καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Ωστόσο, ένας από τους επαγγελματικούς κλάδους που υπέστη εξίσου σοβαρό πλήγμα από την αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο, είναι και ο πρωτογενής γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί μέτρα ενίσχυσης για τους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ. Επιπροσθέτως, προ δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκαν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που φέτος καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 Ευρώ, χρήματα που την εν λόγω περίοδο αποτελούν τεράστιο ποσό για τους ιδίους και τις οικογένειες τους. Τα προηγούμενα έτη η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών δεν καλούνταν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, καθώς υπήρχε πενταετής απαλλαγή για τους παραγωγούς που έχουν βασικό ΚΑΔ αγροτικό, απαλλαγή που όμως τελείωσε φέτος για τους περισσότερους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:
• Δεδομένου τις προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στο 2020, με στόχο την ολική κατάργησή του το 2021, εξετάζετε την δυνατότητα παράτασης της υφιστάμενης απαλλαγής επιβολής τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες γενικού καθεστώτος ΦΠΑ, ως μέτρο στήριξης του αγροτικού κόσμου και την γενική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;


Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ
Βουλευτής Ν. Καρδίτσας»

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->