ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο Μορφοβούνι, έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική τραγωδία.

ekd morf1

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση με ονομαστική αναφορά στους πεσόντες από όλες τις Κοινότητες Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη ΙΜΘΦ κ. Αμφιλόχιου. Αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας έκαμε τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Βουνεσιωτών στους Εθνικούς Αγώνες, από το 1912 μέχρι το 2018 με τελευταίο ήρωα τον Γιώργο Μπαλταδώρο. Το γλυπτό του μνημείου είναι του Γιάννη Τρούκη, προσφορά της οικογένειας για το σκοπό αυτό, ενώ η τεκμηρίωση των ονομάτων έγινε από τον ερευνητή Τοπικής Ιστορίας και δήμαρχο σήμερα Παναγιώτη Νάνου

ekd morf1

 

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων Βουνεσιωτών στους Εθνικούς Αγώνες, κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η λιτή εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο έψαλλαν επίσημοι και παριστάμενοι.

Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης» Μορφοβουνίου, με καλωσόρισμα του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνου ο οποίος αναφέρθηκε στο συμβολισμό της εκδήλωσης και η απόδοση των ονομάτων ηρώων Βουνεσιωτών στα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και στην αξία της Μνήμης ως θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην σημασία της εκδήλωσης και τα συμπεράσματα τα οποία πρέπει να εξάγουμε από την Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και στην εθνική ενότητα που πρέπει να μας διακατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης της ΙΜΘΦ κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναπλήρωνε τον μητροπολίτη κ. Τιμόθεο.
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στον οραματιστή Πλαστήρα και την προσφορά του στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός αναφέρθηκε στην αξία της γνώσης της Ιστορίας και επαίνεσε την δημοτική αρχή για την ανέγερση του μνημείου.
Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι οι εκδηλώσεις αυτές εκτός της αποδιδόμενης τιμής στους πεσόντες, αποτελούν ευκαιρία για αναστοχασμό.
Ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι ο καθένας μας πρέπει να κάνει αντίστοιχες πράξεις που προάγουν την Πατρίδα.
Ο Βασίλης Τσαντήλας πρόεδρος Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο των Αγραφιωτών, επώνυμων κι ανώνυμων, καθώς και στην ανάγκη ανάδειξης της Ιστορίας.
Ακολούθησαν δύο επετειακές ομιλίες: Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Βασιλούλης μίλησε για το «Πως και γιατί φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή», αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρασία, τις αιτίες κατάρρευσης του Μετώπου, την Μικρασιατική Καταστροφή και τις επιπτώσεις της.
Ακολούθησε ο συγγραφέας και δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, με θέμα «Ο Νικόλαος Πλαστήρας, σωτήρας της εθνικής τιμής στην Μικρασιατική Τραγωδία». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην στρατιωτική διαδρομή του Πλαστήρα, την συμμετοχή του στους απελευθερωτικούς αγώνες, εστιάζοντας στην Μικρασία. Ειδικότερα ανέδειξε το ρόλο του Πλαστήρα στα πεδία των μαχών και την δυνατότητα που έδωσε σε χιλιάδες πρόσφυγες και στρατιώτες να γλιτώσουν την βέβαιη σφαγή. Επίσης ανέδειξε τον ιδιαίτερο ρόλο του Πλαστήρα στην σωτηρία της Πατρίδας αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το ρόλο του στην Συνθήκης της Λωζάνης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κ.α.

ekd morf1

Πλην των επισήμων που ήδη αναφέρθηκαν στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Καραγιάννης Ν., Αναγνωστόπουλος Δ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλαστήρα κ. Θ. Στεργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θέο Απ. Μηλίτσης Αλέξ. η κ. Β. Ξηροφώτου, ο κ. Στ. Τσιαμαντάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Π. Μπουραζάς, η κ. Γιάννα Ποδηματά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μορφοβουνίου Σ. Νάνος, τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, κ.α. Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα των Αγράφων.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->