ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

«Κοινότητες με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Π.Ε. Καρδίτσας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

proedroi im1

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Καρδιτσιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, οι βουλευτές του νομού Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι του νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος και πλήθος προέδρων κοινοτήτων. Διαδικτυακά τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε η πρόεδρος της Ένωσης Προέδρων κ. Αθ. Κρικώνη ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων που αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

 

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

proedroi im1

Εισήγηση Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ένωσης Καρδίτσας υλοποιείται μόλις μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Μια ακόμα Συνέλευση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο κεντρικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο το δημότη.

Ανθρωποκεντρικές πολιτικές που απλοποιούν και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίες επί το πλείστον σχεδιάζονται σε επιτελικό επίπεδο από την Κεντρική Διοίκηση.

Εφαρμόζονται όμως και δοκιμάζονται στην πράξη σε επίπεδο τοπικό. Από τους φορείς και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι διαθέτουν την τεχνογνωσία και γνωρίζουν τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους.

Δεν συνιστά επομένως αντίφαση η διαρκής προσπάθεια της Πολιτείας να ανασυστήνεται και να εξελίσσεται σε ένα επιτελικό αποτελεσματικό Κράτος σχεδιασμού και οργάνωσης από τη μία.

Και από την άλλη να αποκεντρώνει τις υπηρεσίες του και να μεταφέρει τις αρμοδιότητες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ώστε να μεγιστοποιεί το όφελος για τους πολίτες, να εκσυγχρονίζει και να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Αρκεί η μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, που θα επιτρέψουν την υλοποίησή των πολιτικών.

Δύο είναι επομένως οι κρίσιμοι κρίκοι:

Τα θεσμικά εφόδια που είναι απαραίτητα για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι πόροι.

Σε θεσμικό επίπεδο, η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, χωρίς να αλλοιωθεί η βούληση των πολιτών και η δημοκρατική αντιπροσώπευση τους στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέτρεψε στους ΟΤΑ να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους ανέθεσαν οι πολίτες.

Βέβαια, πολλές από τις στρεβλώσεις που δημιούργησε το «εκλογικό σύστημα της ακυβερνησίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στέρησαν από τις νέες διοικήσεις και τα όργανα των ΟΤΑ την ευελιξία που είναι απαραίτητη για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την παραγωγή έργου, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Είμαι όμως βέβαιος και πρέπει να είστε και εσείς βέβαιοι, πως μετά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση που θεσμοθετήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση θα επιτρέψει στους Δήμους και τα Δημοτικά Όργανα να ασκήσουν πλήρως τις αρμοδιότητες τους και να παράξουν το έργο για το οποίο δεσμεύτηκαν στους πολίτες, υπέρ των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Αλλά και σε επίπεδο πόρων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενεργοποίησε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και διέθεσε πρόσθετους πόρους για την ανάπτυξη των υποδομών των Δήμων.

Μάλιστα σε περιστάσεις έκτακτες. Στις οποίες η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με έκτακτες επιχορηγήσεις. Τόσο από τον Προϋπολογισμό, όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον των αυξημένων τακτικών χρηματοδοτήσεων.

Πρόκειται για έκτακτες χρηματοδοτήσεις που καλύπτουν μεγαλύτερα ζητήματα όπως η πανδημία και το ενεργειακό κόστος, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις. Μόνον για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης –όπως ήταν τα φαινόμενα «Ιανός» και «Μπάλλος», αλλά και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Αγία Πελαγία και στην Σητεία, στην Κρήτη–, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας επιχορηγήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό ποσό ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας να αντλεί τη μερίδα του Λέοντος των πόρων, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στον τόπο μας η επέλαση του Ιανού.

Κυρίες και Κύριοι,

1,5 δις έχει διατεθεί τους τελευταίους 36 μήνες για τον Ν. Καρδίτσας

Α) αποζημιώσεις και φοροελαφρύνσεις

Β) Έργα υποδομής για τις καταστροφές του Ιανού σε όλους τους Δήμους που επλήγησαν

Γ) Πρώτο πακέτο ενίσχυσης της Ορεινής Ελλάδας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Αργιθέα

Έργα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται γιατί η κυβέρνηση μας:

-έχει ενεργοποιήσει όλα τα κανάλια για άντληση των πόρων του ΕΣΠΑ,

-έχει εντάξει δεκάδες έργα υποδομής τοπικής και περιφερειακής σημασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης

-έχει κατευθύνει τεράστιους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο, ενώ

1 δισ. ευρώ «τρέχει» προς τους Δήμους από το πιο παλαιά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», που αφορά μικρά μεν έργα τα οποία έχουν, ωστόσο, μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους Δήμους και είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών στις πόλεις και τα χωριά μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναφερόμαστε συχνά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αόριστα. Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι απρόσωπη, ούτε πολιτικά ουδέτερη.

Εκπροσωπείται από τους αιρετούς της, οι οποίοι ως φορείς ιδεών εκπροσωπούν αντιλήψεις και θέτουν προτεραιότητες.

Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τους δημότες τους και λογοδοτούν σε αυτούς που τους εμπιστεύονται και τους εκλέγουν για να διαχειριστούν την τύχη τους.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας επομένως, να παρέχει όλα τα θεσμικά εχέγγυα προκειμένου να επιτελούν την αποστολή τους και να ανοίγουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς την ελληνική περιφέρεια.

Αλλά είναι υποχρέωση των ίδιων των αιρετών, με την πολιτική τους ιδιότητα, με το ύφος και ήθος τους να υπερασπίζονται το ρόλο και την αποστολή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Είναι δικό τους καθήκον να ενεργοποιούν όλες τις δυνάμεις των υπηρεσιών που εποπτεύουν, να εκπονούν μελέτες εγκαίρως, να ωριμάζουν έργα, να αντλούν τους πόρους της Πολιτείας και να αναζητούν εναλλακτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μεγάλων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,

Για να ευοδωθούν αυτές οι πολιτικές, χρειάζεται συνεργασία. Συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ όλων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής με τις Τοπικές Κοινότητες και όλα τα Όργανα του Δήμου, όπως τα Νομικά του Πρόσωπα. Αλλά και συνεργασία των Οργάνων με την Κεντρική Διοίκηση.

Η κυβέρνηση μας, έχει αποδείξει ότι είναι εδώ. Είναι παρούσα, δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, προάγοντας τη θεσμική τους ανασυγκρότηση. Δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας τους πόρους που έχουν ανάγκη.

Γιατί εθνική ανάπτυξη, χωρίς μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, δεν νοείται. Και αντίστοιχα, περιφερειακή ή δημοτική ανάπτυξη με τις μικρές τοπικές κοινωνίες να μαραζώνουν, δεν υφίσταται.

Είμαι βέβαιος, πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε θεσμικό επίπεδο για την τοπική αυτοδιοίκηση – μεταξύ άλλων και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών - αλλά και τα έργα υποδομής, ειδικά για τη δική μας περιοχή που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμορφώνουν το ευνοϊκό περιβάλλον νέων ευκαιριών για τις τοπικές κοινωνίες. Ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων  και ευημερίας των δημοτών τους.

Σας ευχαριστώ!

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->