ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος του από τον σίφωνα τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων στη Λίμνη Πλαστήρα κατάγονταν από αυτό.

 

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού ή Μέγδοβα), με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους.

Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό.

Το μοιραίο βράδυ, παραμονή του Αγίου Νικολάου, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την περιοχή Τσαρδάκι για να φτάσουν απέναντι στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για το σύντομο αυτό ταξίδι ήταν με βάρκα, όμως στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία. Αψηφώντας τις προτροπές συντοπιτών τους αλλά και των απαγορεύσεων της χωροφυλακης και της ΔΕΗ που έκαναν την σύσταση να μην επιχειρήσουν τον διάπλου της λίμνης, εκείνοι αποφάσισαν να το τολμήσουν καθώς ήθελαν να βρίσκονται στα σπίτια τους για τη μεγάλη γιορτή της επομένης.

Φονικοί Σίφωνες: 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη Πλαστήρα σαν σήμερα το 1959

Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την πάροδο του χρόνου, τα οφέλη από την άρδευση και την ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου καθώς και η εκτεταμένη τουριστική αξιοποίηση των παραλίμνιων οικισμών  βοήθησε σηματικά τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Καταγόμενοι από το Νεοχώρι: Αγρογιάννης Βασίλειος, Αγρογιάννης Γεώργιος, Αγρογιάννης Νικόλαος, Καρακώστας Δημήτριος, Καρακώστας Ευάγγελος, Καραντώνης Βασίλειος, Καραντώνης Γεώργιος, Κελεπούρης Κων/νος, Κορκοντσέλος Αστέριος, Μητσογιάννης Αναστάσιος, Μητσογιάννης Αριστ., Μητσογιάννης Ηρακλής, Μήτσιου Βασίλειος, Νίκου Ιωάννης, Σάλτης Αθανάσιος, Τέκος Σωτήριος, Φώτας Κων/νος.

Καταγόμενος από το Μορφοβούνι: Μπαλτάς Βάιος.

Καταγόμενοι από την Καρίτσα: Κερασιώτης Νικόλαος, Ντζιός Γεώργιος.

Οι καταστροφικοί σίφωνες της Ελλάδας
Πριν 39 χρόνια στις 21 Ιουλίου 1983 , ένα καταστροφικό μπουρίνι έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα , το οποίο επηρέασε κυρίως τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι , ένας ισχυρός στρόβιλος εμφανίστηκε στην Ελλάδα που από υδροσίφωνας έγινε σίφωνας ξηράς, έπληξε πριν 7 χρόνια τη Σκάλα Λακωνίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πρόσφατο μπουρίνι της Χαλκιδικής το 2019 με επτά νεκρούς.

 

πηγή: www.news247.gr

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->