ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Σωτήρης Παπαγεωργίου

Αντιμέτωποι με τον «κόφτη» του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης βρίσκονται εκατοντάδες νέοι αγρότες, ανάμεσά τους και πλήθος Καρδιτσιωτών εξαιτίας της αλλαγής στον υπολογισμό των τυπικών προϋποθέσεων ένταξης, μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης.Για πρώτη φορά απορρίπτονται νέοι αγρότες, που όπως θα αποδειχθεί εφάρμοσαν απολύτως το θεσμικό πλαίσιο όπως αρχικά είχε δοθεί και καλλιέργησαν ό,τι ακριβώς δήλωσαν στη ΕΑΕ του έτους 2021.
Ειδικότερα, όσοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, αξιολογούνται σαν να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια. Ο άδικος και απαράδεκτος τρόπος αυτός υπολογισμού των μορίων που έγινε μάλιστα ετεροχρονισμένα, θέτει ουσιαστικά εκτός του προγράμματος αυτή την μερίδα των αγροτών. Η περίπτωση αυτή της αλλαγής των προϋποθέσεων ένταξης, μετά την προκήρυξη, φαίνεται ότι αποτελεί πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκτός του ότι είναι παράνομη, δείχνει επίσης προχειρότητα, κακό σχεδιασμό και έλλειψη σεβασμού προς τους νέους.
Όσον αφορά στο ζήτημα της τηλεπισκόπησηςγια τον έλεγχο των φακέλων των δικαιούχων, οι μελετητές υποστήριξαν, ότι δεν ακολουθήθηκε το αναγνωρισμένο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά μια μέθοδος ταυτοποίησης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε συνδυασμό με φωτοερμηνείες από το GoogleEarth με τις φωτογραφίες να χρονολογούνται από το 2020. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μια σειρά λαθών κι έτσι υπαρκτά θερμοκήπια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα αγροτεμάχια, αγροτεμάχια με δασική βλάστηση αναγνωρίστηκαν ως καλλιεργημένα και αγροτεμάχια με υπαρκτή την υπαίθρια καλλιέργεια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα.
Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της πολυδιάστατης κρίσης. Οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, την ακρίβεια, τα ενεργειακά, τις εξαγωγές και την αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγούν σε κατάρρευση του εισοδήματος του κλάδου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι παραγωγοί να τον εγκαταλείπουν. Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η άμεση και έμπρακτη στήριξη του κλάδου, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.


Παπαγεωργίου Σωτήρης
Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->