enorkoi  topika proionta2   

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων οργανώνουν  μία ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο του Λαζάρου- 27 Απριλίου 2024 και ώρα 6.30μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Σοφάδων με τίτλο: « Σήμερον έαρ μυρίζει…» - Πάσχα με τον Παπαδιαμάντη.

Η πολύτροπη καλλιτέχνις Αλίκη Καγιαλόγλου ,που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναζήτηση της πνευματικότητας της Τέχνης , διαβάζει  διηγήματα του «κοσμοκαλόγερου» των ελληνικών γραμμάτων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 Ο Παπαδιαμάντης , ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός κι ως "ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων", ή "ο κοσμοκαλόγερος", κατά το βιογράφο του Μιχάλη Περάνθη κι "η κορυφή των κορυφών" κατά τον Καβάφη. Έγραψε μυθιστορήματα, κυρίως διηγήματα, ποιήματα, μεταφράσεις, κριτικά δοκίμια κι άρθρα σε τόσες εφημερίδες που συνεργάστηκε τόσα χρόνια, και που κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία..

Μέσα στο έργο του μιλά για την αρετή και την κακία, για τον αγώνα της εξύψωσης του ελληνικού έθνους, για τον Χριστιανισμό, που γι' αυτόν δεν είναι μόνο τυφλή πίστη, είναι σύστημα ζωής κι αλήθειας. Επίσης μιλά για τη πολιτική κατάντια του καιρού του και προτείνει μέτρα για την ηθική ανάπλαση, μέτρα για τη παιδεία, το χτύπημα του λογιοτατισμού και την αληθινή ανόρθωση της παιδείας, με το ζωντανό πνεύμα της λαϊκής παράδοσης . Υποστήριξε από τη μια πλευρά την πνευματική αναγέννηση, ενώ από την άλλη, στενά δεμένος με την παράδοση, προσπάθησε να την ανασύρει στη ζωή.

 

Λίγα λόγια για την Αλίκη Καγιαλόγλου ( από τη ιστοσελίδα της)

 

   

H Αλίκη Καγιαλόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα . Οι γονείς της είναι από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με την Μ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ και αργότερα με τους ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ  ΒΟΥΤΣΙΝΟ και ΣΠΥΡΟ ΣΑΚΚΑ .

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, τραγουδώντας στις συναυλίες  τους και ηχογραφώντας έργα  τους (σε ποίηση Ν. ΓΚΑΤΣΟΥ , Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ,  ΑΓΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, Ο. ΕΛΥΤΗ  κ.α ).
Επίσης ηχογράφησε κύκλους τραγουδιών του ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ( σε ποίηση άγνωστου Κύπριου ποιητή του 16ου αιώνα ), της Τ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ( σε ποίηση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ KAI ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ) του ASTOR PIAZZOLLA ( σε ποίηση  HORACIO FERRER) και του ΝIKOY ΧΟΥΛΙΑΡΑ, καθώς  και  Κεφαλλονίτικες  Αριέτες και  παλιά  Αθηναικά τραγούδια .  Η αγάπη  της για την επικοινωνία των διαφορετικών  πολιτισμών  την οδήγησαν   από πολύ νωρίς  αρχικά στην νότιο  Ιταλία,  όπου έμεινε κατά διαστήματα ( από  το 1984  έως το 1988 )  ,  μαζεύοντας υλικό για τα ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΑ,  τα  περίφημα τραγούδια των Ελληνόφωνων περιοχών και όχι μόνον,  συνεργαζόμενη και με μουσικούς της NUOVA COMPAGNIA DI CANTO POPOLARE.  Αργότερα  δε αυτή η αγάπη και το ανήσυχο πνεύμα της ,  την έσπρωξαν να μπει στο στούντιο και να ηχογραφήσει  παλιά , σύγχρονα Ισπανικά και Σεφαραδίτικα ( 1984 ) , τραγούδια της Λατινικής Αμερικής (1984 και 1998 ) και Fados  ( 2008 ).

Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πορτογαλία, Μεξικό, Ισπανία, Τυνησία, Κύπρο, Ιταλία, Σουηδία, Τουρκία, Γαλλία, Βέλγιο, Καζακστάν κ.α.) όπου αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Το 2.000 ίδρυσε την Εταιρεία Παραγωγής « ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ », με την οποία εκδίδει CD ( ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ – Πιάνο  ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ », « ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Α. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ Α.ΜΠΑΛΤΑ », « ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΩΔΗ  του F.PESSOA-FADOS ”, “ TIME FOR US ”, με την κόρη της,  τη σοπράνο ΕΛΕΝΗ ΛΥΔΙΑ – ΣΤΑΜΕΛΛΟΥ , « ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΙΚΗΣ »  κ.α.) και οργανώνει θέτοντας επί σκηνής παραστάσεις, όπως « ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ-ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ »  ( Ευρωπαικό Κέντρο Δελφών 2006, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας 2011 , κ.α.  ) , « ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ , ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ » ( Θέατρο Πορεία 2011 και σε άλλες πόλεις ), « ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ », ( ΕΚΕΒΙ και Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων 2011 ΚΑΙ 2012 ), « Η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΩΔΗ ΤΟΥ F.PESSOA KAI TA FADOS THΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΜΟΥ » (Ανασύνθεση κειμένου Α.Κ. , σκηνοθεσία Δ. ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ - Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν 2014 , Εναλλακτική Σκηνή   Εθνικής Λυρικής Σκηνής  ΚΠΙΣΝ 2018, Λισσαβώνα, Λεμεσός, κ.α. ), « ΠΕΣ Κ΄ΑΛΛΟ ΨΕΜΑ, ΟΔΥΣΣΕΑ » του Ν. ΜΑΡΚΑΚΗ (  σκηνοθεσία, αφήγηση και τραγούδι , Α.Κ.,  PUBLIC 2016 ). « ΑΚΡΟΠΟΛΗ –ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ  »  , ( επιλογή κειμένων και μουσικών  Α.Κ. -  Λόρδου Βύρωνα,Γ. Σεφέρη,  Β.Γούλφ ,  Μάντζαρου, Σ. Σαμάρα κ.α.  -,   παραγγελία της ΄Ενωσης  των Φίλων  της Ακρόπολης , Ρωμαική Αγορά 2008 , Ναύπλιο 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για το 1821   ) κ.α.
΄Εχει ασχοληθεί και με το Θέατρο του Δρόμου , « Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ » ( Γιορτή Ευρωπαικής Μουσικής - Πλατεία Συντάγματος 2006 , κ.α. ) και « Α CAPELLA KAI ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ » ( Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου 2009 ) , « ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ » (  Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου,  2013,2015  ) κ.α.

Συνεργάστηκε επίσης με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ( 1999 ) ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής « ΑΚΟΥ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ »,  ( με ιστορίες της Αλίκης και τραγούδια του κόσμου).

Τελευταία ασχολείται  με την φωτογραφία και την δημιουργία μικρών βιντεοσκοπημένων ιστοριών και πάντα πάντα  πάντα φτιάχνει γλυκά του κουταλιού !



 
e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 enorkoi

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->