Την 29-5-2025 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας παρουσιάστηκε από τους μελετητές που ανέλαβαν την εκπόνηση της, η μελέτη σχετικά με την δημιουργία πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη στα νότια της πόλης, στο τέρμα της οδού Κουμουνδούρου.
Με ελάχιστη συζήτηση μεταξύ (όχι όλων) των δημοτικών συμβούλων και κάποιων ελάχιστων πολιτών η οριστική μελέτη εγκρίθηκε και παραλήφθηκε χωρίς καμία περαιτέρω διαβούλευση με τους δημότες της πόλης (θεωρώντας την ίσως περιττή), όπως έγινε και με πολλές άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη (π.χ. πλατεία Δικαστηρίων, πλατεία Στρατολογίας, χάραξη νέων ποδηλατοδρόμων κ.α.)
Ο Σύλλογος Δασολόγων Καρδίτσας και το FORUM πολιτών θεωρήσαμε σκόπιμο να οργανώσουμε διαβούλευση, απαραίτητη κατά την άποψή μας. Έτσι την Κυριακή 22-6-2025 στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν (λίγοι σχετικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα) πολίτες / κάτοικοι της πόλης όπου μετά από σύντομη παρουσίαση της μελέτης έγιναν μια σειρά παρατηρήσεις, προτάσεις, επισημάνσεις ελλείψεών της.
Όλες οι προτάσεις (μαζί και έγγραφο προτάσεων που μας υπέβαλε η ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ) υποβλήθηκαν τόσο στην ομάδα των μελετητών, όσο και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που έχει την ευθύνη της επίβλεψης προκειμένου να τις λάβουν υπ’ όψη τους .
Παρακάτω και για την ενημέρωση των πολιτών παρουσιάζουμε εν συντομία τις προτάσεις αυτές
- Στην διακήρυξη ανάθεσης της μελέτης δεν απαιτούνταν η συμμετοχή μελετητών πρασίνου, σαν η μελέτη να μην αφορούσε πάρκο αλλά κάποια πολυκατοικία ή κάποια γέφυρα. Η εκ των υστέρων διόρθωση της παράλειψης με την διαδικασία της τροποποίησης της απόφασης ανάθεσης, είναι λύση που στην καλύτερη περίπτωση θα επιφέρει καθυστέρηση στην μελέτη και στην χειρότερη ανατροπή της σε αρκετά σημεία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για σοβαρότατη αμέλεια.
- Δεν αναφέρεται καμιά παρέμβαση, αναβάθμιση, ανακαίνιση του υπάρχοντος μικρού κτιρίου της παιδικής βιβλιοθήκης στα δυτικά του πάρκου επί της οδού Σαμαροπούλου (παλιά δημοτικά λουτρά) . Πρέπει να περιληφθεί οπωσδήποτε στην μελέτη παρέμβασης και αυτό το κτίριο, δεδομένου ότι είναι σε χρήση αλλά και σημείο αναφοράς για τα παιδιά της περιοχής. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή των παιδιών με το βιβλίο και συνεπώς την μόρφωσή τους και διάπλαση του χαρακτήρα τους.
- Απαιτούνται περισσότερες υποδομές για πολιτιστικές δραστηριότητες, κυρίως υπαίθριες. Η προκήρυξη του ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ που έγινε το 2018 προέβλεπε τέτοιο χώρο. Μια από τις βραβευμένες μελέτες ( η 3η εξαγορά ) που υποβλήθηκαν τότε, τον περιλάμβανε.
- Η γειτνίαση του πάρκου Λουμάκη με τον περιβάλλοντα χώρο του υπό ανέγερση Διοικητηρίου και της εκκλησίας (εφ’ όσον εγκριθεί τροποποίηση του σχεδίου πόλης), δημιουργεί μια σειρά με επισημάνσεις και προβληματισμούς, όπως:
α. Ο περιβάλλων χώρος του Διοικητηρίου πρέπει να ‘‘δένει’’ πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και αντιληπτικά με το πάρκο .
β. Το πάρκινγκ του Διοικητηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες του πάρκου, παραλείποντας αυτό που προβλέπει σήμερα η μελέτη εντός του πάρκου.
γ. Το πάρκο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με τις δραστηριότητες της εκκλησίας ή του Διοικητηρίου.
- Οι πέργκολες μπροστά από τα κτίρια που διατηρούνται στέκουν αμήχανες. Θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους σε μια στεγασμένη πορεία που θα τονίζει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του δομημένου χώρου του πάρκου, αλλά και την διαφοροποιημένη χρήση σε σχέση με το πάρκο.
- Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των υλικών, ώστε να αντέχουν στη φθορά του χρόνου και να μπορούν να συντηρηθούν εύκολα.
- Υπήρξε προβληματισμός για το αν πρέπει να περιλαμβάνονται χώροι και υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες και όργανα εκγύμνασης, όταν τόσο κοντά υπάρχει το ΠΑΛΕΡΜΟ που προσφέρεται για τέτοιου είδους δράσεις. Το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη πρέπει να προσφέρει αναψυχή, ηρεμία, επαφή με την φύση.
- Λόγω της κλιματικής αλλαγής που πλέον θα φέρνει όλο και πιο συχνά μικρής διάρκειας μπόρες με πολύ μεγάλα όμως ύψη βροχής, θα είναι δύσκολη η απορρόφηση των ομβρίων από το φυσικό έδαφος. Προβλέπονται δίκτυα συγκέντρωσης και απομάκρυνσης των ομβρίων; Προβλέπεται απορροή ομβρίων στο μισοβυθισμένο αμφιθέατρο; Προβλέπεται δίκτυο άρδευσης; Και αν ναι, βάσει ποιών προδιαγραφών, όταν δεν υπάρχει έως σήμερα μελέτη φύτευσης;
- Δεν γίνεται αναφορά για κατασκευή κοινοχρήστων χώρων υγιεινής εντός του πάρκου. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητοι, δεδομένου ότι δεν μπορεί οι επισκέπτες / χρήστες του πάρκου να εξυπηρετούνται από τους χώρους υγιεινής των κτιρίων, οι οποίοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων που τα χρησιμοποιούν και μόνον.
- Να εξεταστεί η (υπό προϋποθέσεις) λειτουργία μια φορά την εβδομάδα λαϊκής αγοράς, αφού μελετηθούν ελαφρά στέγαστρα που να συνάδουν με το πάρκο και τις χρήσεις του.
- Για να μην καθιερωθεί άτυπα η ονομασία ‘‘πάρκο Λουμάκη’’ ή «πάρκο στρατώνων» ή «πάρκο Αγίου(ας) …» από το όνομα του υπό δημιουργία ναού, προτείνεται να δοθεί από τώρα ονομασία στο πάρκο. Προτείνονται :
- πάρκο οικολογίας , πολιτισμού και ιστορίας
- πάρκο των παιδιών.