Την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκα την Τέταρτη 14/5/25.
Κεντρικό αίτημα της συνάντησης αποτέλεσε η πρότασή μου για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Νομό Καρδίτσας, και φυσικά ενημέρωση πάνω σε σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.
Ξεκινώντας την συζήτηση εξήγησα στην Υπουργό ότι πρόκειται για έναν νομό με έντονη αγροτική δραστηριότητα και μακρά παράδοση στη βαμβακοκαλλιέργεια, ο οποίος παραμένει μία από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής βάμβακος στην Ελλάδα. Η σημερινή κατάσταση του νομού, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση παρέμβαση και στήριξή του από την Πολιτεία. Η ίδρυση της Σχολής θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση του τόπου μας, θα ενισχύσει την επιστημονική αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, θα προωθήσει καινοτόμες και ανθεκτικές καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει τον αγροτικό πληθυσμό, δίνοντάς του κίνητρα να παραμείνει στην ύπαιθρο και στην αγροτική του απασχόληση.
Επιπροσθέτως, ενημέρωσα και ζήτησα την άμεση παρέμβασή της κ. Ζαχαράκη για την προώθηση της κατασκευής του Ειδικού Σχολείου Καρδίτσας, ένα έργο που δεν υπάγεται άμεσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή, απαντώντας σε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Στην συνέχεια ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση, πάνω σε θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας αναφέρθηκα στην ανάγκη ένταξης ειδικού μαθήματος στο αναλυτικό πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με έμφαση στον αυτισμό και τις αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε αυτό. Τόνισα την ανάγκη για τακτικούς ελέγχους, έγκαιρης ανίχνευσης αυτιστικών διαταραχών σε μικρές ηλικίες και την ενίσχυση της παράλληλης στήριξης, όπως μετέφερα στην Υπουργό και τις προτάσεις του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Δυτικής Θεσσαλίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ανησυχία για το φαινόμενο της σχολικής βίας, συζητήσαμε εκτενώς για το bullying που βιώνουν οι μαθητές στις σχολικές μονάδες στηρίζοντας την άποψη για την καθιέρωση ειδικής διδασκαλίας στο σχολικό πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη μέσω της καλλιέργειας σεβασμού, και αποδοχής της ιδιαιτερότητας, δημιουργώντας ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον για όλους.
Παράλληλα, σε συνέχεια της αυξανόμενης αναγνώρισης της σημασίας της έγκαιρης αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, υπερθεμάτισα για την προώθηση της εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών ως αναπόσπαστο μέρος του σχολικού προγράμματος σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, όπως η ΚΑΡΠΑ, και γενικότερα τη σωστή διαχείριση τραυματισμών.
Μετέφερα επίσης την αγωνία των κατοίκων και συγκεκριμένα αιτήματα προέδρων που αφορούν την ανάγκη διατήρησης και επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων σε μικρές τοπικές κοινότητες, καθώς επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης συγκεκριμένων σχολείων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε εξοπλισμό. Επίσης επισήμανα και τα προβλήματα που προκάλεσε η κατάργηση των σχολικών επιτροπών.
Παράλληλα, αναφέρθηκα σε κρίσιμα ζήτημα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, όταν καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, ή οικογενειών με μέλη ΑμεΑ.
Κλείνοντας τη συνάντηση, παρέδωσα στην Υπουργό Παιδείας τα τρία βιβλία δημιουργήματα των μαθητών του Ομίλου Λογοτεχνίας του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την σωστή λειτουργία του νέου θεσμού.
Τέλος ευχαρίστησα την Υπουργό για την αναλυτικότατη συζήτηση, εκφράζοντας την ελπίδα για την άμεση ανταπόκρισή της στα σημαντικά αυτά ζητήματα, τα οποία θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση της εκπαίδευσης και της κοινωνίας της Καρδίτσας.