ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

Στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ  παραβρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου που οι πληροφορίες θέλουν «κλειδωμένη» την υποψηφιότητά τους στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα μετά την κεντρική ομιλία πήρε το μικρόφωνο, όχι όμως για πολιτικό λόγο αλλά για να εξηγήσει με απλό τρόπο πώς η Θεσσαλία και η Καρδίτσα «μετεωρολογικά» βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στο φονικό «Daniel».  

Ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων:

Τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν απίστευτα ύψη βροχής, ότι θα γίνονταν λίμνες στη Θεσσαλία και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε αυτό το σενάριο.

Η χώρα κάθονταν ουσιαστικά σε μια «θερμαινόμενη πισίνα» που ήταν το Αιγαίο Πέλαγος. Το Αιγαίο μετά από παρατεταμένο καύσωνα δεν πήγε απλά στους 20 βαθμούς κελσίου αλλά έφτασε ακόμη και ως 29 βαθμούς. Κάτι που φυσικά η Μεσόγειος δεν το συνηθίζει και είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το Σεπτέμβριο ουσιαστικά άρχισε να «βράζει» το νερό στη θάλασσα και δυο μέρες πριν την κακοκαιρία κατέβηκε ένα κομμάτι κρύου αέρα από τη Βόρεια Ευρώπη κατευθείαν προς τη χώρα μας, κάτι που ο συγκεκριμένος μήνας δεν το συνηθίζει. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και ανώτερης ατμόσφαιρας ήταν μεγάλη. Σε περιπτώσεις άλλες αυτός ο συνδυασμός κινείται είτε προς Ιταλία, είτε προς Λιβύη είτε προς Τουρκία. Δυστυχώς για εμάς κάθισε λίγο δυτικά προς την περιοχή του Ιονίου και διαρκώς στροβιλιζόταν. Ολοι οι υδρατμοί που έβγαλε η υποτιθέμενη πισίνα μας, σε συνδυασμό με το κρύο μεταφράστηκαν σε βροχή. Αν δεν είχαμε τόσο θερμή «πισίνα» και κατέβαινε το κρύο σύστημα θα είχαμε το μισό νερό που έπεσε, ίσως και το ένα τρίτο. Το Αιγαίο ήταν όμως που τροφοδοτούσε αυτή την εξέλιξη. Για να γίνει κατανοητή η απίστευτη ποσότητα βροχής που έπεσε, οδήγησε στο να αλλάξουν τα προγνωστικά μοντέλα στην Ευρώπη μια κλίμακα προς τα πάνω εξαιτίας της Θεσσαλίας.  Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι από εδώ και στο εξής κάτι τέτοιο δεν θα είναι τόσο ασυνήθιστο.

Νε ρωτούν αν μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη Θεσσαλία. Αν οι καύσωνες συνεχίσουν να είναι παρατεταμένοι, γιατί όχι; Δεν μπορεί  να κατέβει μια ψυχρή μάζα Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη; Μπορεί να μην χτυπήσει τη Θεσσαλία αλλά μια άλλη περιοχή, ανάλογα με το που θα καθίσει η «μπίλια»   

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->