Την Κυριακή του Παραλύτου, 3 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνη Τ.Κ. Καρποχωρίου.
Κατά τη διάρκεια της λατρευτικής Σύναξης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία επί Διασαλευθείσης Αγίας Τραπέζης. Η Ακολουθία κρίθηκε απαραίτητη μετά τις πρόσφατες εργασίες εξωραϊσμού της Αγίας Τραπέζης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή των ευσεβών ενοριτών. Μέσα από τις ειδικές ευχές και τον επανακαθαγιασμό, ανανεώθηκε η χάρη του Εγκαινισμού της Αγίας Τραπέζης, η οποία αποτελεί το κέντρο της ενοριακής λατρείας και σύμβολο του Ζωηφόρου Τάφου του Κυρίου.
Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής προσφιλούς του προσώπου.
Στη συνέχεια, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης απηύθυνε το θείο κήρυγμα προς το εκκλησίασμα, αναπτύσσοντας με θεολογικό βάθος το μήνυμα της ημέρας και αναδεικνύοντας τη θεραπευτική και αποκαταστατική δύναμη του Αναστάντος Χριστού στη ζωή των ανθρώπων.
Αρχικά, εξέφρασε δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό, ο Οποίος αξίωσε την τοπική Εκκλησία να ζήσει την ευλογημένη αυτή στιγμή της αποκαταστάσεως της Αγίας Τραπέζης, σημειώνοντας τη χαρά όλων για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους πατέρες και όλους όσοι συνέβαλαν, επισημαίνοντας ότι η Αγία Τράπεζα παραδίδεται πλέον προς χρήση, ώστε επ’ αυτής να τελούνται οι πνευματικές θυσίες και να συνεχίζεται η λατρευτική ζωή της ενορίας.
Αναφερόμενος στη Δ΄ Κυριακή από του Πάσχα, επεσήμανε ότι το Ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο παρουσιάζει το θαύμα του Παραλύτου στην Προβατική Κολυμβήθρα, όπου ένας άνθρωπος, ο οποίος για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ανέμενε τη θεραπεία του, αποκαθίσταται πλήρως από τον Χριστό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ο Χριστός είναι Εκείνος που αποκαθιστά τον άνθρωπο και του χαρίζει εκ νέου τη ζωή», φανερώνοντας έτσι τη θεία Του εξουσία και την άπειρη αγάπη Του.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύνδεση της περιόδου του Πάσχα με το Άγιο Βάπτισμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί προτύπωση και επιβεβαίωση της νέας ζωής του ανθρώπου μέσα στην Εκκλησία. Οι επόμενες Κυριακές, της Σαμαρείτιδος και του Τυφλού, όπως ανέφερε, αναδεικνύουν τη σημασία του ύδατος και τη θαυματουργική του ενέργεια στη ζωή των πιστών.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα και στη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού, επεσήμανε ότι το ύδωρ, σε συνδυασμό με τη θεία ενέργεια, καθίσταται μέσο αγιασμού και ζωής, προτυπώνοντας το Άγιο Βάπτισμα και τη χάρη που αυτό προσφέρει.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στο Αποστολικό ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων, παρουσιάζοντας τα θαύματα του Αποστόλου Πέτρου. Στη Λύδδα, ο Απόστολος θεραπεύει τον παράλυτο Αινέα, λέγοντάς του «Αινέα, σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός», γεγονός που, όπως σημείωσε, οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην επιστροφή προς τον Κύριο και στην πίστη.
Παράλληλα, στην Ιόππη, ο Απόστολος Πέτρος ανασταίνει την Ταβιθά, μία γυναίκα αφιερωμένη στη διακονία των άλλων, την οποία ο Ευαγγελιστής Λουκάς ονομάζει «μαθήτρια», αναδεικνύοντας την πνευματική της ταυτότητα και την προσφορά της στην Εκκλησία.
Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι τα θαύματα των Αποστόλων επιτελούνται στο όνομα του Ιησού Χριστού και όχι με ανθρώπινη δύναμη, φανερώνοντας την ενεργό παρουσία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων. «Η δύναμη του ονόματος του Ιησού Χριστού θεραπεύει τον άνθρωπο και αποκαθιστά τη ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πιστούς να το έχουν πάντοτε στην προσευχή και στην πνευματική τους πορεία.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο αγώνας του κάθε χριστιανού είναι να ζει τη ζωή του Αναστημένου Χριστού, να Τον αποδέχεται ως Κύριο της ζωής του και να Τον ομολογεί μέσα στην Εκκλησία. «Αυτή είναι η ζωή μας, να ζούμε τη ζωή του Αναστημένου Χριστού», επεσήμανε, τονίζοντας ότι μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος βιώνει τη χάρη που θεραπεύει, ανασταίνει και οδηγεί στη σωτηρία.
Τέλος, κάλεσε όλους να καλλιεργούν αυτήν την πνευματική κατάσταση, επιτρέποντας στον Θεό να γίνεται Κύριος της ζωής και του σώματός τους, ενώ προέτρεψε το εκκλησίασμα να προσεύχεται για τους αδελφούς, ώστε ο Αναστάς Κύριος να τους χαρίσει τη Βασιλεία Του και να τους αναστήσει εν κρίσει και δικαιοσύνη, μαζί με όλους τους πιστούς.
Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να αφήσουμε τον Θεό να γίνει Κύριος της ζωής μας, για να ζήσουμε την Ανάστασή Του και να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας Του».























































