ΑΡΘΡΑ
Typography

Με το παρόν κείμενο, αναφέρουμε επιγραμματικά, τα προβλήματα και τις προτάσεις που διατυπώσαμε, ως μηχανικοί που διατηρούμε γραφεία και εργαζόμαστε στον Παλαμά, στην δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε την Τρίτη, 09 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά.

1. Έκδοση Οικοδομικών Αδειών: Οι συνέπειες από την μη έκδοση ΟΑ είναι τεράστιες. Πρόβλημα το οποίο υφίσταται από το 2016 στον Παλαμά. Όμως, σήμερα, πλημμύρα ξεσκέπασε το πρόβλημα και το ανέδειξε σε τεράστιο βαθμό, καθώς η ανάγκη για κατασκευή νέων κατοικιών είναι πλέον επιτακτική, ώστε να υπάρξει λύση για εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίο θα κληθούν να ανεγείρουν νέες κατοικίες. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: να ισχύσει και στον τόπο μας ότι ακριβώς ισχύει και στους άλλους νομούς της Ελλάδας. Πουθενά δεν σταμάτησε η έκδοση ΟΑ εκτός από λίγες περιπτώσεις εμπλοκής με δασικές εκτάσεις. Πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ζητάμε να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της άμεσης λύσης του προβλήματος, όχι άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

2. ΔΑΕΦΚ: Να δημιουργηθεί γραφείο-παράρτημα της ΔΑΕΦΚ στον Παλαμά, στο επίκεντρο της πλημμύρας, στον Δήμο με τις μεγαλύτερες καταστροφές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των δημοτών.

3. ΔΑΕΦΚ: Επίσπευση των αυτοψιών, όπου δεν έχει περάσει ακόμη ο πρώτος έλεγχος και των επανελέγχων για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με την έκδοση των αδειών επισκευής.

4. ΔΑΕΦΚ: Για τα πράσινα και κίτρινα κτίρια με άδεια επισκευής με καθορισμένη τιμή/μ2, επίσπευση του χρόνου ελέγχου των φακέλων, χωρίς απαίτηση αυτοψίας από μηχανικό της υπηρεσίας και υπερβολικές γραφειοκρατικές απαιτήσεις, ώστε να γίνει ταχύτερα η έκδοση των αδειών επισκευής και η καταβολή της Στεγαστικής Συνδρομής.

5. Κόκκινα κτίρια: Αύξηση της τιμής/μ² για τα κόκκινα σπίτια, προσαρμοσμένη στην πραγματική τιμή κόστους/μ² της κατασκευής, ώστε να καταλήγει στον ιδιοκτήτη επιδότηση περίπου 1.300 Ευρω/μ² του πληγέντος κτιρίου.

6. Παρέμβαση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ώστε να εγκρίνει άμεσα τις κατοικίες που έχουν ΠΑΕΕΚ, ώστε να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και να επισπευστεί η απομάκρυνση των πεσμένων ή των ετοιμορρόπων κτιρίων.

7. Μέριμνα και χρηματοδότηση του Δήμου Παλαμά, για την Απομάκρυνση πεσμένων και ετοιμορρόπων κτιρίων τα οποία 7 μήνες μετά την καταστροφή, αποτελούν απειλή για την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, είναι εστίες μόλυνσης και αποτελούν υγειονομική βόμβα για την πόλη μας.

8. Να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις σχετικά με την μετεγκατάσταση ή μη, των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός, ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι και κατ' επέκταση εμείς, τι μέλλει γενέσθαι, με τις επισκευές των κτιρίων, την έκδοση των αντίστοιχων αδειών επισκευής και την καταβολή των αποζημιώσεων.

9. Να ανακοινωθεί πρόγραμμα τύπου Εξοικονομώ (για κατοικίες και επιχειρήσεις), αποκλειστικά, για τις πληγείσες περιοχές το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επισκευής των κτιρίων στόχο την προώθηση της εθνικής και ενωσιακής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

10. Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ποιο το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο πλάνο; Με ποιες τεχνικές προδιαγραφές κατασκευάζονται ή επισκευάζονται τα αναχώματα; Τι θα συμβεί εάν τον προσεχή Σεπτέμβριο έχουμε κάποιο μικρότερης έντασης φαινόμενο;

Με εκτίμηση

Κασούμη Περσεφόνη,

Μπακαλάκου Μαρία–Βαϊα

Μπακαλάκου Μελίνα

Μπαλαδήμας Δημήτριος

Νάτση Ειρήνη

Παπαβασιλείου Απόστολος

Πάσχου Χαρίκλεια

Πελεκούδας Κωνσταντίνος

Σακελλαρίου Βασιλική

Τασιόπουλος Κωνσταντίνος

Τσίρα Ευαγγελία

Χαντζιάρα Ελένη

Χατζηγούλας Ευάγγελος

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->